شورای امنیت نظام سلطه

این مقاله را به درخواست سایت مرکز اسناد انقلاب اسلامی تهیه نموده ام 

با شکست هیتلر در جنگ جهانی دوم پیروزمندان این نبرد خونین با تشکیل سازمان ملل متحد وشورای امنیت به دنبال آن بود ند تا جلوی خون ریزی وتجاوز را بگیرند و نظامی را بر صحنه روابط بین الملل حاکم کنند که صلح وعدالت در آن فراگیر شود ولی اکنون شورای امنیت سازمان ملل به شورای امنیت قدرت های بزرگ مبدل شده است واثری از عدالت در آن مشاهده نمیشود .برای درک بهتر این ناعدالتی دو پرونده در این شورا رامیگشاییم وبا معیارهای حقوق بین الملل به تحلیل آن می پردازیم تا زوایای این مفروض آشکار تر شود .

 پرونده هسته ای ایران

بر اساس اساسنامه آژانس بین المللی انرژی وقرار داد ان پی تی دست یابی به انرژی صلح آمیز هسته ای حق مسلم تمام کشور هاست وحتی به کشورهای دارای تکنولوژی هسته ای سفارش میکند  این علم را در اختیار کشور های ندار قرار دهند .جمهوری اسلامی ایران نه تنها این قرارداد را زیر پا نگذاشته بلکه به استناد موارد ذیل بیشترین همکاری را با آژانس داشته است.

اول جمهوری اسلامی بر خلاف رژیم صهیونیستی عضو ان پی تی میباشد

دوم آژانس بین المللی انرژی هزاران نفر ساعت از تاسیسات هسته ای ایران بازدید داشته وبیش از بیست بار دبیر کل سابق وفعلی آژانس بر صلح آمیز بودن فعالیت های هسته ای ایران تاکید ورزیده اند

سوم جمهوری اسلامی ایران علی رغم عدم تصویب مجلس شورای اسلامی انجام پروتکل الحاقی را عملی نموده است

چهارم ایران برای اعتماد سازی نزدیک به دو و نیم سال فعالیت های هسته ای خود را تعلیق نمود

پنجم ایران بر اساس بیانیه تهران تبادل سوخت هسته ای در خاک ترکیه را پذیرفته است

 علی رغم این همه تلاش شورای امنیت نظام سلطه به سردمداری آمریکا تلاش دارد چهارمین قطعنامه را بر علیه ایران تا پایان فصل بهار به تصویب برساند کلود هلر، سفیر مکزیک در سازمان ملل متحد که  ریاست شورای امنیت را در ماه جاری برعهده دارد از تصویب این قطعنامه سخن گفته است

او چهارشنبه دوازده خرداد گفت که حامیان این قطعنامه خواهان اقدام فوری شورای امنیت و به رای گذاشته شدن آن طی ده روز آینده هستند.

پنج کشور عضو دائم شورای امنیت پیش نویس قطعنامه را چهارشنبه بیست و نهم اردیبهشت تدوین و به ده عضو غیردائم این نهاد ارائه کردند.

خبرگزاری رویتر به نقل از منابع دیپلماتیک خود گزارش می دهد که پیوست های قطعنامه به زودی در اختیار اعضای غیردائم قرار خواهد گرفت.

اسامی مقام ها و شرکت های ایرانی که تحریم خواهند شد در این پیوست ها اعلام می شود.

از سوی دیگر، دولت آمریکا نیز چهارشنبه اعلام کرد انتظار دارد قطعنامه شورای امنیت تا پیش از آغاز تابستان تصویب شود.

پیش نویس قطعنامه جدید این شورا، ایران را موظف می کند که ساخت تمام مراکز غنی سازی اورانیوم یا تاسیسات اتمی آب سنگین ( مراکز پلوتونیوم) را متوقف کند و از ساخت تاسیسات مشابه خودداری کند.

این قطعنامه علاوه بر تحریم تسلیحاتی ایران، بانک مرکزی، خطوط کشتیرانی و شماری از شرکت ها و مقام های سپاه پاسداران را به فهرست تحریم ها اضافه خواهد کرد.

پرونده حمله مسلحانه به کاروان آزادی

اصل ماجرا

 کماندوهای رژیم صهیونیستی به کشتی های حامل کمک های بشردوستانه یورش بردند و حداقل 20 نفر را به شهادت رساندند و 80 نفر را زخمی کردند.
شبکه های تلویزیونی ترکیه تصاویری از کماندوهای ارتش رژیم صهیونیستی را نشان داد که از بالگردها تعدادی از شناورهای حامل مواد امدادی که به قصد شکستن محاصره اقتصادی باریکه غزه عازم این منطقه بودند پیاده شده اند.
در این گزارش ها آمده است که حمله کماندوهای رژیم صهیونیستی به کشتی های امدادرسانی عازم نوارغزه حدود 100 کیلومتری سواحل غزه و در آب های بین المللی روی داده است. بسیاری از مقام ها و سازمان های کشورهای مختلف با محکوم کردن حمله رژیم صهیونیستی به ناوگان آزادی کمک های بشر دوستانه، اقدام بین المللی علیه آن را خواستار شدند... بر اساس گزارش های خبری، نیروی دریایی رژیم صهیونیستی با ناوچه ها و بالگردهای خود به ناوگان کمک رسانی به غزه حمله کرده و نیروهای خود را بر روی کشتی هایی که وارد آب های منطقه وارد شده اند، مستقر کرده است.
ناوگان آزادی حامل شماری از فعالان حقوق بشر، کمک های بشردوستانه و شامل 9 کشتی حامل 10 هزار تن کمک های بین المللی بود

کاروان کمک های بین المللی شامل مصالح ساختمانی، تجهیزات پزشکی و همچنین وسایل آموزشی و اسباب بازی برای کودکان غزه بوده است . بر اساس این گزارش، از سال 2007 میلادی، نوار غزه در محاصره شدید نظامیان رژیم صهیونیستی قرار گرفته و این رژیم با همکاری دولت مصر، از ورود هرگونه کالای بهداشتی و مواد غذایی به نوار غزه جلوگیری می کند.
سازمان عفو بین الملل و دیگر سازمان های حقوق بشری تاکنون بارها درباره وقوع بحران انسانی در نوار غزه هشدار داده بودند .
این سازمان ها همچنین  محاصره غزه را مغایر با قوانین بین  المللی دانسته و خواستار لغو آن شده اند.
ه ناوگان مذکور متشکل از شش فروند کشتی بود که یک فروند با هزینه کویت، یک فروند کشتی با تامین مالی الجزائر و یک فروند کشتی باری دیگر با هزینه  سوئد و یونان و دو فروند دیگر برای مسافران اختصاص یافته بود که یکی از آن دو با اشاره به تعداد اسیران فلسطینی در زندان های رژیم صهیونیستی "قایق 8000" نامیده شده بود  که متعلق به کمیته اروپایی لغو محاصره است و یک فروند کشتی مسافربری بزرگ ترکیه می باشد.
ناوگان آزادی حامل 750 فعال بین المللی از بیش از 40 کشور می باشد که 44 تن از شرکت کنندگان از شخصیت های رسمی، پارلمانی، سیاسی، اروپایی و عربی بودند  که 10 تن از آنان از نمایندگان پارلمان الجزائر می باشند.
همچنین این ناوگان حامل بیش از 10 تن کمک های پزشکی،  مصالح ساختمانی، چوب و 100 باب منزل پیش ساخته برای کسانی که منازلشان را در جنگ اخیر غزه تخریب شده و 500 دستگاه ویلچر برای معلولان نوار غزه بوده است

تحلیل حقوقی

 

سوای اینکه محاصره غزه به بهانه جلوگیری از دست رسی گروههای فلسطینی به سلاح و در نتیجه آن وقوع نسل کشی آرام و بی صدای ناشی از کمبود دارو و غذا ، خود عملی خلاف حقوق بین الملل بوده و شایسته واکنش جهانی دولت های مسئول است اما در نوشتار حاضر کوشیده می شود صرفاً واقعه اخیر را مورد مداقه قرار داده و مسئولیت مرتکبین آن را بررسی نماییم .
حقوق بشر دوستانه هر چند در ابتدای تشکیل سازمان ملل متحد و در منشور آن مورد تصریح قرار نگرفته است اما تحولات حقوق بین الملل عمومی ، پس از ورود به دهه نود میلادی با تاکیدات فراوان بر اهمیت این موضوع همراه بوده است . شورای امنیت به عنوان یکی از مهم ترین ارکان صلاحیت دار سازمان ملل ، در قطعنامه های متعدد از جمله 788 در مورد لیبریا یا 1270 در خصوص سیرالئون به این موضوع اشاره نموده و در قطعنامه 1483 در خصوص عراق ، صراحتاً بر نقش حیاتی سازمان ملل در مورد حقوق بشر دوستانه تاکید می نماید . شورای امنیت همچنین در قطعنامه 1564 در رابطه با دارفور ، ممانعت از کمک های انسان دوستانه در منازعات مسلحانه را نقض حقوق بشر دوستانه معرفی می کند و در مواردی دیگر که قطعنامه اخیر نیز در آن زمره قرار می گیرد ، نقض این حقوق را تهدیدی علیه صلح و امنیت بین المللی می خواند .

شورای امنیت هم چنین در مواردی از دولت ها خواسته است تا ناقضین حقوق بشر دوستانه را محاکمه نمایند. در دادگاه های ویژه رسیدگی به جرایم جنگی در یوگسلاوی سابق ، سیرالئون و همچنین محاکمه صدام حسین و شرکایش ، یکی از مورد رسیدگی ، نقض حقوق بشر دوستانه بوده و شورا در قطعنامه 1593 به علت استنکاف دولت سودان از محاکمه و تعقیب کیفری مرتکبین نقض حقوق بشر دوستانه ، پرونده را به دیوان کیفری بین المللی ارجاع نمود و بالنتیجه خواستار محاکمه رییس جمهور سودان گردید. امری که تحولی فوق العاده به شمار رفته و می توان آن را فصل جدیدی از کتاب قطور تحولات حقوق بین الملل خواند.
حال با وحدت ملاک از قطعنامه ها و موارد فوق الاشاره اگر عمل ارتش اسراییل ، ممانعت از ارسال کمک های بشر دوستانه و نقض فاحش این حقوق نیست ، چه نام دیگری را می توان بر آن نهاد ؟ عمل سازمان دهی شده و با سبق تصمیم یک ارتش منظم ، دارای سلسله مراتب فرماندهی که در نهایت به مقامات رسمی دولت و شخص نخست وزیر ختم می شود ، در حمله به یک کاروان غیر نظامی ، غیر مسلح و حامل کمک های بشر دوستانه ، اگر نقض این حقوق نیست ، پس کدام عمل را می توان شایسته مداخله شورای امنیت و درخواست تعقیب کیفری مرتکبین و عنداللزوم ارجاع پرونده به دیوان کیفری بین المللی دانست ؟
حال از زاویه دیگری به اتفاق تلخ حمله به کاروان آزادی می پردازیم و آن ارتکاب جرم بین المللی راهزنی دریایی است .راهزنی دریایی از مسایل مبتلا به در تجارت دریایی بوده و از سالیان دور تا به امروز ، همواره این تهدید علیه کشتی ها وجود داشته است . در سال های اخیر نیز به ویژه در آب های خلیج عدن و سواحل شرق دور به کرات شاهد اقدام دزدان دریایی برای ربایش کشتی ها و محموله های شان بوده ایم ، اهمیت حفظ امنیت دریانوردی تا به آن جا بوده که شورای امنیت در قطعنامه 1897 به کشورهای متعهد برای مبارزه با راهزنی دریایی در آب های سومالی ، مجوز ورود کشتی های نظامی و اقدام به عملیات در آب های این کشور را داد.
در حال حاضر دو تعریف از راهزنی دریایی در دست داریم که اولین آن مستخرج از کنوانسیون حقوق دریاها 1982 مونته گوبی است . این کنوانسیون ، راهزنی دریایی را چنین تعریف می نماید :

الف) هریک از اعمال غیرقانونی خشونت یا توقیف، یا هر عمل غارت، که برای اهداف شخصی بوسیه ی خدمه کشتی یا مسافران کشتی خصوصی یا هواپیمایی خصوصی ارتکاب می یابد، و معطوف می شود به :

?) در دریاهای پهناور، علیه کشتی یا هواپیمای دیگر، یا علیه اشخاص یا اموال موجود در این کشتی یا هواپیما
?) علیه کشتی، هواپیما، اشخاص یا اموال در محلی خارج از صلاحیت هر کشور

ب) هرگونه مشارکت داوطلبانه در عملیات یک کشتی یا هواپیما با علم به اینکه آن کشتی یا هواپیما، کشتی یا هواپیمای راهزنی دریایی است؛

ج) هرگونه تحریک یا تسهیل عمدی اعمال مذکور در قسمتهای الف و ب.(ماده
???کنوانسیون ????حقوق دریاها)

منطوق تعریف فوق ، انحصار ارتکاب آن در گروههای غیر دولتی و نیز در آب های بین المللی است اما در تعریف دیگر که توسط دیوان بین المللی حقوق دریاها صورت گرفته ، تعریف زیر را از راهزنی دریایی به دست می دهد :

عمل وارد شدن به عرشه ی کشتی یا شروع به سوار شدن به هر کشتی، با قصد آشکار ارتکاب سرقت یا هر جرم دیگر و با قصد آشکار یا بکارگیری زور در پیشبرد آن عمل در مقام مقایسه ، تعریف اخیر بسیار موسع بوده و هر نوع حمله یا شروع به حمله غیر قانونی به یک کشتی را در هر محدوده دریایی ، مصداق راهزنی می داند و هر چند در معاهدات حقوق بین الملل اشاره صریحی به عمل یک دولت در ارتکاب راهزنی دریایی وجود ندارد اما می توان گفت آن چنان که دولت های دخیل در تجارت مواد مخدر یا ناقض حقوق بشر دارای مسئولیت بین المللی هستند ، اقدام به راهزنی دریایی به معنای ورود غیر قانونی به عرشه کشتی ، آن هم در آب های بین المللی ، کشتن مسافرین آن و اعمال زور برای جلوگیری از حرکت آن به سوی مقصد به صورت غیر مشروع می تواند مصداق راهزنی دریایی توسط یک دولت باشد و در واقعه اخیر قرار گرفتن این موارد در کنار جلوگیری آشکار از ارسال کمک های بشر دوستانه موجب مسئولیت مضاعف رژیم صهیونیستی است .

عملکرد شورای امنیت

 شورای امنیت نظام سلطه به درخواست ترکیه و لبنان و سازمان های حقوق بشر دوستانه و تحت فشار افکار عمومی جلسه ای را برگزار کرد وکه انتقادات شدیدی علیه رژیم صهیونیستی مطرح شد

اغلب کشورهای شرکت کننده در این نشست خواستار رفع محاصره نوارغزه بودند.

برخی از اعضای شورا به ویژه کشورهای عربی خواستار تحقیقات درباره حمله رژیم صهیونیستی بودند و همچنین رفع محاصره غزه را نیز مطرح کردند.

آمریکا که در قبال حمله رژیم صهیونیستی سکوت کرده بود همچون گذشته در راستای حمایت همه جانبه خود از رژیم صهیونیستی با محکوم کردن این رژیم مخالفت کرد و آن را از بیانیه پایانی شورای امنیت حذف کرد.

"الجاندرو ولف" یکی از اعضای نمایندگی آمریکا در سازمان ملل ملل در این نشست تنها به ذکر این نکته اکتفا کرد که رژیم صهیونیستی باید حجم مواد غذایی وارداتی به نوارغزه را افزایش دهد.

شورای امنیت نه تنها در رابطه با نقض آشکار حقوق بین الملل از طرف رژیم صهیونیستی اقدام به صدور قطعنامه ای نکرد بلکه از انتشار بیانیه ای الزام آور هم دریغ ورزید .این در حالی است که بعد از جنگ جهانی دوم به بعد آمریکا نزدیک به چهل قعطنامه شورای امنیت بر علیه رژیم صهیونیستی را وتو کرده است . حال آیا نمیتوان به روشنی گفت که این شورای امنیت ،شورای امنیت قدرتمندان وزورمداران است . اکنون بر عدالت طلبان وآزادی خواهان جهان است فریاد خود را بر سر این نظام سلطه بلند نمایند وعدالت را طلب کنند واز طرف دیگر دولت های مستقل وضد سلطه میباید هر روز بر توان وقدرت خود بیفزایند که در این نظام جنگل باید قوی شد که ضعیف پایمال است

 

 



نظر بدهید

لینک ثابت - نوشته شده توسط Abolfazl sedghi در پنج شنبه 89 خرداد 13 ساعت ساعت 8:49 عصر